2 Ekim 2007 Salı

Kuş Resimleri Konulu KKTC Pulları

Tematik pullara ilişkin koleksiyonlar çok geniş bir yelpazeye sahiptir. En sık rastlananları şu şekilde sıralayabiliriz: Spor pulları, uçak pulları, hayvan pulları, çiçek pulları, gemi pulları, taşıt pulları, tablo pulları, meyve pulları, bayrak pulları, harita pulları, çocuk resimleri ihtiva eden pullar, müzik aletleri pulları, müzisyenleri ihtiva eden pullar, meşhurlar vb.

Bu saydığımız temalar dahi kendi içinde kategorize olmuştur; mesela, hayvan pulları çok çeşitli başlıklar altında sürdürülen bir koleksiyondur. Kuşlar, vahşi hayvanlar, evcil hayvanlar -hatta sadece kediler veya köpekler, balıklar, deniz kabukları, yırtıcı kuşlar, böcekler ilk akla gelen türleridir. Çiçek pullarında dahi sadece tek bir çiçek türüne ilişkin koleksiyonlar mevcuttur, mesela güller ya da lâleler gibi. Bu güne kadar rastladığım en ilginç tema bir Çinliye ait olan barajlar ve enerji konulu koleksiyon idi. Taşıt pulları içinde ise en güzel koleksiyonlardan biri Lokomotiflerdir. Bu şirin çuf çuf pullarını da ileride mutlaka ele alacağım.

Lâfı tadında bırakıp, KKTC kuş temalı pullara geçelim. KKTC Posta İdaresi ilk kuş temalı pulları 1983 yılına aittir. 4 puldan ibarettir ve baskısı bitişiktir; geleneksel 26x41 mm ölçülerine sahip olan pulların baskı adedi 150.000’dir.

Aşağıdaki blok pulun tedavül yılı 1986’dır. Baskı adedi 350.000 olmasına rağmen nadir bir puldur. 77x82 mm ebadındaki bu güzel blok pulun üzerinde akbaba resmi yer almaktadır.

1989 Yılında ise av hayvanları başlığı altında 46x21 mm ebadında, 200.000 tirajlı iki adet kuş pulunun basıldığını görüyoruz. Pullara ilişkin bilgilerde kuşların alectoris chukar ve francolinus francolinus olduğu yazılı.. Çok şükür ki internet var ve araştırabiliyoruz, pulların ilki kınalı keklik ikincisi de turaç.

Sırada bir hayli prim yapmış 1990 tarihli bir kuş serisi var. Baskı adedi 150.000 olan bu seride yer alan kuşlar: Sinek kuşu, kara kızılkuyruk, pulya ve cikla.

1997 yılında ‘Dünya Çevre Günü’ sebebiyle çıkartılan ‘Yırtıcı Kuşlar’ konulu bu 4 pulun baskı adedi 200.000’dir. Kuşlar sırasıyla: Kaya kartalı, kara doğan, kerkenez ve arı şahinidir.

Ve son olarak 2003 tarihli 100.000 tirajlı aşağıdaki seriyi görüyoruz. Pullarda yer alan kuşlar: Flamingo, küçük karabatak, Kıbrıs ötleğeni ve Kıbrıs kuyruk kakanıdır.

Hiç yorum yok: