30 Eylül 2007 Pazar

Çiçek Konulu Cumhuriyet Pulları

Normal koleksiyon olarak adlandırılan bir memlekete ait pulların belirli bir tarihten itibaren, seri olarak toplanmasının yanısıra tematik koleksiyon yapmak da mümkündür. Eğer pulları üzerindeki resim, şekil ve konularına göre toplar isek tematik koleksiyon yapmış oluruz. Örneğin çiçek resimleri ihtiva eden pulları seven ve bunları biriktiren bir pul meraklısı, toplamış olduğu pulların bir koleksiyonunu yaparsa, çiçek pulları tematiğini işlemiş olur.

Konuya geçmeden evvel şu küçük bilgiyi de aktarmak isterim, pul serisi denildiğinde bir olay nedeniyle posta idaresinin basıp piyasaya sürdüğü pullar akla gelir. Pul serileri tek puldan ibaret olabileceği gibi çok daha yüksek adetten meydana gelmiş pullardan da oluşabilir. Posta idaresi yıl içinde, sene başında yayınlamış olduğu emisyon programı dahilinde pul serilerini tedavüle çıkarır. Örneğin posta idaresinin bu yılki emisyon proramında 12 seri var denildiğinde, idarenin o yıl içinde 12 seri tedavüle çıkaracağı anlaşılır.

Bu başlık altında Türkiye Cumhuriyeti Posta İdaresi tarafından emisyon edilen çiçek konulu pulları sergileyeceğim.

Çiçek temasının ağırlıklı olarak işlendiği ilk serimiz 1950 yılına aittir. Gerçi daha önceki yıllara ait pul serilerinde çiçek konulu pullar yer almaktadır ama böyle bir ayrıntıya girmeksizin çoğunluğu çiçek pullarından oluşan serileri, küçük izahatlarla burada sergilemek istiyorum.

(Not: pulların ebatları taramadan dolayı farklı çıkmıştır, küçük ebat diye belirtilenler hariç büyük çoğunluğu 26x41 mm'dir.)

1950 senesinde tedavüle çıkan aşağıdaki serinin konusu Uluslararası İzmir Fuarıdır. Fuarın başladığı 9 Eylül tarihinde söz konusu seri tedavüle çıkmıştır. Baskı kalitesinin çok iyi olmadığını hemen belirteyim.


Baskı kalitesinin çok iyi olmadığı bir başka serimiz ise 19 Mayıs 1955'de tedavüle sunulan Bahar ve Çiçek Bayramı serimizdir.


Fakat 4 Haziran 1960 tarihinde "İstanbul Bahar ve Çiçek Bayramı" münasebetiyle tedavül edilen aşağıdaki pulların baskı kalitesi ve renkleri gerçekten mükemmeldir. İsviçre'de Courvosier Matbaasında basılmıştır.


Nedense bu yıllarda çiçek temalı pul serileri basmak hep Bahar ve Çiçek Bayramlarında aklına gelmiş Posta İdaremizin. İşte yine bir Bahar ve Çiçek Bayramı münasebetiyle tedavüle çıkartılan 3 pulluk bir seri. Emisyon tarihi: 19 Mayıs 1962.


Her sene bütün Avrupa ülkelerinin ortak bir temada tedavül ettiği pullara Europa Cept pulları adı verilir. 1962 senesinin konusu çiçek resimleridir. Bu konuyu ileride mutlaka işleyeceğim. Europa Cept'ler muhteşem güzellikte pullar ihtiva etmektedir.. Aşağıdaki serinin emisyon tarihi 14 Eylül 1962'dir.


Tütün de neticede bir bitki ve çiçeği ve yaprakları var. Eh o vakit bu seri de çiçek temasına dahil olacaktır. Aşağıdaki pullar, Uluslararası 2. Tütün Kongresi sebebiyle 16 Eylül 1962 tarihinde tedavüle çıkmıştır.


Yine dönemin çok güzel pullarından bir seri daha. RCD pulları. Türkiye, Pakistan ve İran arasında bölgesel işbirliği amacıyla belirli bir dönem boyunca her sene çıkartılan RCD pullarının 1978 teması güllermiş. 70'li yıllardan itibaren Türk pullarının baskı kalitesi bir hayli yükselmiştir.


Sırada 1979 senesine ait 4 pulluk fevkalade güzel bir seri var. 26 Kasım'da Türkiye Bitkileri adıyla tedavül edilen bu seride yer alan bitkiler (sırasıyla): Haşhaş, Zakkum, Orkide, Adamotu ve onların güzel çiçekleri.


Türkiye bitkileri teması ertesi yıl da devam etmiş ve 26 kasım 1980'de ikinci seri çıkmıştır. Bu serideki bitkiler: Manisa Lalesi, Efes Çan Çiçeği, Ankara Çiğdemi ve Anadolu Salebi.


Şimdi de 5 puldan oluşan 1 Ağustos 1984 tarihli Kır Çiçekleri serimize bakalım. Pulların ebatları ufaktır. Çiçekler sırasıyla: Hatmi, Gelincik, Siklamen, Kardelen ve Lale.


Aynı yıl 19 Eylül'de "Orman Ürünleri" konulu şerimiz de 4 puldan oluşmaktadır. Ağaçlar sırasıyla: Muğla Günlük Ağacı, Doğu Ladini, Doğu Kayını ve Toros Sediri.


1985 yılında kır çiçekleri teması işlenmeye devam etmiş ve farklı tarihlerde iki pul tedavüle çıkmıştır: Nergis ve Papatya


14 Aralık 1988 tarihinde ise Tıpta Kullanılan Anadolu Bitkileri temalı 4 pulluk serimiz çıkmıştır. Sırasıyla: Ihlamır, Ebegümeci, Banotu ve Belladon


PTT 1992 Yılında Meyveler serimizin ilkini tedavül etmiş: kiraz, kayısı, üzüm ve elma.


28 Nisan 1993'te ise meyveler serisinin ikincisi gelmiş: Muz, portakal, armut ve nar.


16 Kasım 1994'te çok hoş bir emisyonumuz var: Mantarlar. Pullarda sırasıyla şu mantarlara yer verilmiştir: Kuzugöbeği, çayır mantarı, Çam mantarı ve dedebörük mantarı.


Ertesi yıl mantarlar teması işlenmeye devam edilmiş.


5 Mayıs 1995 tarihli Europa Cept pullarının o yılki konusu "Barış ve Özgürlük" Seçilen tema ise çiçek


28 Mayıs 1997 tarihinde aşağıdaki iki pulluk Orkideler serisi tedavüle edilmiş


8 Eylül 1997 tarihinde çiçekler serisine devam edilmiş


1 Mayıs 1998 tarihinde tedavüle çıkan 4 pulluk Laleler serisi: Sylvestris, kırmızı armena, mor armena ve saxatilis


9 Ekim 2000 tarihli çiçekler sürekli serimiz 5 puldan ibarettir ve mat kağıda basılmıştır.


27 Haziran 2001 tarihli Şifalı Bitkiler serisinde 5 pul yer almaktadır. Pullarda yer alan şifalı bitkiler sırasıyla: Mersin, civanperçemi, kantaron, kuşburnu ve alıç.


25 temmuz 2003'de Meyve Çiçekleri konulu pullarımız çıkmıştır. Çiçekler sırasıyla: Portakal çiçeği, nar çiçeği, ayva çiçeği, erik çiçeği ve kiraz çiçeğidir.


Not: güncellenecektir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

üstadım emegine saglık senden bir ricam var bir de bunu facebookta bir sayfayla sürdür ya da tamamlar daha güzel olur diye düşünüyorum